неделя, 11 септември 2011 г.

Кризисна палитра


Животът доказва, че употребата на „Незлатни пари” е по-полезно спрямо „Златни пари”, защото са с по-добри качества.

Изводите от изследвания доказват, че за да е налично пълноценно обществено развитие е необходимо ползване на „Незлатни пари” при съответстващ за техни качества (спрямо времето със „Златни пари”) подобрен начин на държавно финансово управление.

Казано с други думи, не е възможно пълноценно държавно финансово управление при „Незлатни пари” и условия на сега продължавания от времето със „Златни пари” несъвместим с техни качества начин на държавно финансово управление, защото при тези обстоятелства се развиват диспропорции и стопанска криза.
(Това е особено важната причина за стопанска криза през 2011 г.)

Фактите от историческото развитие разкриват, че през 1972 г. държавата САЩ не премахна доброволно златното обезпечение на долара, а същото е извършено, защото САЩ са принудени от други държави, които по това време ползват „Незлатни пари”.

Практиката доказва, че не е полезно ползване на „Златни пари” при условия, че други държави вече са с „Незлатни пари”, защото е възможен процес на спекулативно изкупуване на злато от емисии „Златни пари”.

През 1716 г. във Франция, по инициатива на Джон Лоу за първи път в света се ползват „Незлатни пари” и същото става при условия на държавна финансова „Грешка на Джон Лоу”: ползване на „Незлатни пари”, при запазен несъвместим с техни качества начин на държавно финансово управление от време със „Златни пари”.

След това, направената кардинална управленска непълноценност се разпространява по света, все още е запазена и сега същата е особено важната причина за развитие на стопанска криза през 2011 г. в съответна страна.

За успешно премахване на съвременна стопанска криза е необходимо прекратяване на разкритата катастрофална държавна финансова грешка.

При ползване на "Незлатни пари" и развитие на стопанска криза се достига до хиперинфлация.

Полезно е да се знае, че хиперинфлацията е последица при стихийно развитие на стопанска криза, поради наличие на представената държавна финансова грешка.

Ако представената държавна финансова грешка съществува в съответна страна, то това което стана в Р. България през зимата на 1996/7 година (в достатъчно време) се случва (ще се случи) и при другите.

При съвременните условия процесът на хиперинфлация в САЩ и в европейските страни „закъснява”, защото се ползва „катализатор” за негово забавяне – занижени основни лихвени проценти (ОЛП) на съответни Централни банки (ЦБ), но същото става за сметка на относително завишени бъдещи болезнени щети за участници в стопански живот.

(Поведението чрез нива на ОЛП на съответна ЦБ е с роля на катализатор: (при по-висок) за по-скорошно или (при по-нисък) за по-забавено достигане на стадий на стихийно развитие на стопанска криза.

Ползвани означения:

1. „Златни пари: Пари, които са реално обезпечени със злато или сходни на злато ценности, т. е. пари, които са различни от „Незлатни пари”.

2. „Незлатни пари: Пари, които не са реално обезпечени със злато или сходни на злато ценности, т. е. пари, които са различни от „Златни пари”.
Ползваните пари са сбор от „Златни” + „Незлатни пари”.


Иван Митев – икономист

Няма коментари:

Публикуване на коментар