петък, 9 септември 2011 г.

За ОЛП на ЕЦБ


Европейската централна банка (ЕЦБ) запази без промяна основния лихвения процент (ОЛП) на ниво от 1.5%, след като на два пъти беше повишаван през април и юни, съобщи "Ройтерс".

Изследвания доказват, че ЕЦБ каквото и да прави не може да има решаващ принос за спасение от криза, защото не влияе на сегашно непълноценно финансово поведение на правителства на европейски държави.

Нивото на ОЛП на съответна ЦБ е с роля на катализатор (при по-висок) за по-скорошно или (при по-нисък) за по-забавено достигане на стадий на стихийно развитие на стопанска криза.

Именно, чрез минимални ОЛП на ЕЦБ временно се отлага стихийно развитие на стопанска криза в Европа, но за сметка на завишени болезнени щети за участници в стопански живот.

Тъй като причината за кризата през 2011 г. е налично непълноценно държавно финансово управление – то днес съответните ЦБ каквото и да правят не могат да имат решаваща роля за успешно спасение от стопанска криза, защото от тях не зависи съответното държавно финансово управление.

През 2011 г. съответните ЦБ (в т. ч. ФЕД, ЕЦБ) и останалите участници в стопанския живот са конкретни жертви на наличната държавна финансова грешка (ползване на „Незлатни пари”, при запазен несъвместим с техни качества начин на държавно финансово управление от време със „Златни пари”).

Възможности:

Вариант 1: Причината за подсигуряване на кризата (държавната финансова грешка) се запазва и ще започне хиперинфлация.

Вариант 2: Причината за подсигуряване на кризата (държавната финансова грешка) се прекратява и управленските трудности са преодолени.


Иван Митев – икономист

Няма коментари:

Публикуване на коментар